Club Tips (NL)

ENGLISH

WAT TE DOEN…

Heb je zelf een homo bar, club of sauna?
Hier volgen ideeën om jouw plek transvriendelijk te maken:

NB: in deze tekst wordt alleen gefocust op transmannen (VM’s). Sommige tips zijn ook handig voor lesbische horeca i.v.m transvrouwen en voor hetero seksclubs, maar voorlopig nog niet alles. Deze tips zijn specifiek bedoeld voor Nederland. Culturen verschillen; en niet alles wat in Amerika werkt, is geschikt voor de rest van de wereld.

Deze versie is niet definitief. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op, dus deze lijst zal blijven veranderen. Geef constructieve feedback en zeg dan hoe ‘t wél moet!

TIPS:

1. Maak het duidelijk voor jezelf en voor je collega’s dat transmannen altijd al deel geweest zijn van de homo subcultuur, maar dat speciale aandacht voor en educatie over transmannen nodig is – die aandacht kan een veiliger en welkom gevoel geven aan je transgender klanten.

2. Maak een simpele, korte lijst van 4 of 5 ‘huisregels‘ (niet meer) die opgehangen kan worden bij de darkrooms, toiletten, condoomautomaten, dungeons, etc.
En bedenk dat fysieke grenzen bij transmannen erg lijken op grenzen bij cis mannen.
(Vaginaal neuken wil niet iedereen, maar dat is precies net zo bij anaal fistfucken: dat wil ook niet iedereen).

3. Geef kennis door aan al je personeelsleden en vrijwilligers over transmannen – maak duidelijk dat het doel van jouw onderneming is inclusief te zijn voor alle mannen (dus ook transmannen) die zich bij jouw club thuis willen voelen.
Kennis opdoen kost tijd. Daarom bestaat deze lijst uit 10 punten, want: tel tot tien! Wees geduldig en luister goed. Als een transgender persoon iets zegt wat jij zelf niet belangrijk vindt, realiseer je dan dat een transgender iemand bijna elke dag met onbegrip kampt. Voor jouzelf is het woord ‘ombouwen’ niet zo erg maar voor een transgender wel…

4. Stel 1 ‘veiligheids’ persoon aan op elke avond (laat hen bijvoorbeeld een wit T-shirt dragen en vermeld duidelijk op je website en in je club: ‘als er iets gebeurt dat onveilig voelt, ongeacht of je transgender bent of niet, meld dit dan direct aan de barman met het witte shirt’). Dit kan dezelfde persoon zijn die controleert of er geen drugs worden gebruikt en die checkt of de condoomautomaten nog werken.
Neem klachten serieus, ook als je er niets tegen denkt te kunnen doen.

5. Recruteer transmannen om bij jou te komen werken als vrijwilliger/personeel.

6. Zet expliciet op al je flyers en bij alle evenementen op je website dat transmannen welkom zijn.

7A. Organiseer regelmatig transman/queer porno avonden.
B. Faciliteer regelmatig transmannen sexualiteits workshops (over pompen, sex tips, safe sex, etc.).
C. Faciliteer regelmatig transmannen cruising avonden, ‘for men with and without penises’

8. Maak alle teksten zowel in ‘t Nederlands als in ‘t Engels :-) omdat de meeste Nederlandse bars internationaal publiek trekken dat ook op de hoogte moet zijn van de regels en het respect voor elkaars grenzen, voor alle gasten inclusief transmannen.

9. Realiseer je dat nieuwsgierigheid en ‘fetish’ twee verschillende dingen zijn (dit is een tip voor zowel transmannen als de plekken waar zijj welkom zijn. In Nederland zijn transmannen nog zó onbekend dat er ook nog geen ziekelijke aandacht voor hen is, maar in het buitenland is dat al wel het geval en dat kan een probleem zijn. Vergelijk het met de situatie van transvrouwen: zij zijn in Nederland al veel langer als bestaande groep bekend en zij hebben wel degelijk te kampen met fetishistische, freak-achtige aandacht en worden vaak nog verward met travestieten. Slechts sinds kort is er een steeds positievere opgaande trend te zien in respectvollere aandacht voor transvrouwen die ook steeds vaker simpelweg als vrouw met de juiste titel (‘zij’) worden aangeduid).
Voor jou als eigenaar van een club geldt dan: adverteer transmannen niet als ‘mannen met 3 penetreerbare gaten.’

10. Voor (homo)sauna’s en wellness centers: zorg ervoor dat je bezoekers zich ergens kunnen omkleden waar ze niet bekeken kunnen worden. Het is voldoende om hiervoor 1 of 2 toilethokjes te hebben bij de ingang. Op deze manier kunnen transmannen (en alle anderen die dat willen!) ongezien een handdoek om hun edele delen heenslaan, zonder dat ze ineens een coming out zichtbaar voor alle ogen hebben.
-Deze tip is een typisch voorbeeld van het voordeel van diversiteitsbeleid: omdat deze inclusiviteit een onverwacht voordeel voor anderen op kan leveren, dus niet alleen maar voor transmannen maar ook voor minder validen en voor ieder ander die als eersteling wat verlegen binnenkomt.
-Ook belangrijk: geld. Ondanks een relatief hoge opleiding is ruim 20% van de transgenders werkloos of arbeidsongeschikt. En een groot deel van de transgenders leeft van een inkomen rond de armoedegrens. Bedenk je daarom dat elke toegangsprijs boven de 10 euro te duur kan zijn.
-En nog een dringende suggestie: bedenk je dat niet alle mannen 2,50 meter lang zijn! Hollandse mannen zijn gemiddeld erg lang, maar de rest van de wereld niet… Dus: lever handdoekjes in verschillende maten, maak enkele glory holes op een hoogte van 70cm, en leg ook een paar condooms op kniehoogte.

11. Last but not least: probeer op de GOUDEN LIJST van transvriendelijke evenementen te komen – meer info www.transgold.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.