Cruising (NL)

Cruisen en seks

Gelukkig bestaat er internet… Zou ik nu wel willen zeggen.
appsZelf ga ik, als cruisende transman, wel regelmatig maar niet zomaar spontaan naar cruising bars om te kijken wie of wat ik daar zoal tegen het lijf loop. Omdat je dan vaak op een niet zelfgekozen moment je ‘trans coming out’ moet doen. In engere zin betekent dit de schending van je privacy, want de definitie van privacy is: persoonlijke informatie van jezelf op een zélf gekozen moment uiten. Je kunt nooit weten wanneer iemand je onverwacht in je kruis grijpt of zomaar ineens aanbiedt je te willen pijpen (op een al dan niet aanwezige penis). Daarom besloot ik om online op gay sex dating sites en de vele gay sex cruising apps die er zijn mezelf herkenbaar en openlijk als transman, met gezichtsfoto, neer te zetten in de virtuele wereld. Een zelfgekozen coming out dus. Zoiets kan niet ‘in real life’ op plekken in de openbare ruimte, zoals homoseks plantsoenen of cruising parken – daar heb ik vooralsnog niet durven cruisen omdat veel heren die daar komen in de kast zitten en dan onveilig gedrag vertonen (seks zonder condoom) maar omdat er mogelijk ook soms potenrammers rondzwalken en er berovingen en ander geweld kan plaatsvinden, hetgeen in een homolocatie niet zo makkelijk kan. Meteen nog een reden waarom het jammer zou zijn als homolocaties zouden verdwijnen: thuis afspreken is onveiliger.

Ik dacht: laten we eens kijken wat mijn zelfgekozen coming out oplevert op cruising apps. En het is 100% meegevallen! Homomannen blijken meer op uitstraling en mannelijkheid te vallen dan op penissen. Best verrassend. Ik ‘vang’ nu zodra ik inlog meteen wel een geïnteresseerde zonder dat ik subtiel hoef af te tasten of die het okee vind dat ik transgender ben. De soorten reacties die ik krijg zijn onder te verdelen in vijf categorieën (in volgorde van frequentie):
1. Fetish: ‘Woof, ik ken jouw soort niet, ik wil seks met je’
2. Aantrekkingskracht: ‘Woof, ik vind jouw uitstraling leuk, laten we kijken of jij en ik klikken’
3. (Goed bedoelde) complimenten: ‘Wat dapper dat je hier openlijk als transman staat! Je bent goed gelukt!’
4. Botte domme vragen, met als eerste vraag meteen: ‘Heb jij een penis??!’
5. Schelden: ‘Haha, freak!’

Ik besloot in het begin nog dat ik op álle berichten en reacties zou reageren omdat ik nu vaak de enige transman lijk te zijn op dat soort netwerken, en ik was een 24/7 activist dus ik verspreidde graag educatie. ‘Misschien dat transmannen ná mij het rustiger gaan hebben’ dacht ik een paar jaar geleden nog, maar inmiddels ben ik het zat en reageer ik bijna niet meer op berichten tenzij het date-verzoeken zijn.
Wel handig hoor die apps. In een chat-conversatie met een man kun je aftasten wat voor type het is. Zorg voor je eigen veiligheid en probeer uit te vogelen of het iemand is die jouw grenzen respecteert. Dat kan je zien door te kijken of hij echt luistert en ingaat op de inhoud van jouw tekst.

De 5 categorieën hierboven kunnen zowel positief als negatief uitvallen:
1. De mannen die jou als ‘spannend iets’ zien, zijn zelf meestal niet bijster interessant. Dus het is jouw goed recht om wél seks met ze te hebben, en om hen dan lekker ook als ‘fetish’ te zien. De dates kunnen prettig zijn, als jij goed je eigen behoeften bewaakt. Anders worden ze vervelend en ben jij een poppetje in hun fantasie. Let op je veiligheid!. Het risico dat deze mannen het zonder condoom willen doen, lijkt groter dan bij categorie twee. Vooral de mannen die het ‘discreet’ willen doen en een onwetende partner thuis hebben zitten. Tip: stuur hen géén foto’s van je geslachtsdelen…
2. Deze mannen zijn prettig. Meestal geven ze toe dat ze niets weten over transmannen en het graag goed willen doen. Met dit soort mannen kun je het beste op individuele basis uitzoeken hoe jullie met elkaar kunnen klikken. En meestal nog safe ook! Dit soort mannen lijkt ook nog eens minder desparaat dan de eerste categorie.
3. Ja ja ja, we weten het nou wel: transgenders zijn zogenaamd allemaal zielig, dus als je ervoor uitkomt dat je trans bent, dan zou je ineens ‘dapper’ zijn, wat impliceert dat transgender-zijn eigenlijk raar is. Die goed bedoelde complimenten zijn daarom soms vervelend… Maar ze zijn goed bedoeld! Stuur ze een hartelijk bedankje terug! Deze mannen zijn bondgenoten in de strijd. Dit zijn de mannen aan wie je kunt vragen: “ik durf niet alleen naar The Web, wil je met me mee?” En meestal (in mijn ervaring meer dan 60% van de gevallen) resulteert het ook nog onverwachts in een leuke date.
Recentelijk (daar moet ik wel eerlijk over zijn) ben ik gestopt met antwoorden op al die dagelijkse goed-bedoelde-complimenten. Het gebeurt ZO ONTZETTEND VAAK dat ik het inmiddels voel alsof deze heren een transman zien als een zielige invalide die applaus moet krijgen omdat ‘ie probeert te fietsen, als u begrijpt wat ik bedoel.
4. Deze reacties zijn NIET OKEE. Zeg er wat van! Laat je horen! Rapporteer bij herhaling deze profielen bij escalatie aan de webmaster. Het is NIET OKEE als iemand jou vraagt wat voor geslachtsdelen je hebt, als ze nog niet eens ‘hallo’ hebben gezegd. Mensen mogen pas aan jou vragen wat voor geslachtsdelen je hebt als duidelijk is dat jullie een wederzijdse aantrekking hebben. Want jouw geslachtsdelen en hoe ze eruit zien, zijn alleen relevant als jullie seks met elkaar gaan hebben. Zorg er voor dat je geen foto’s van je geslacht stuurt (wat heel gebruikelijk is bij MSM mannen) want je weet nooit of deze onbekenden de foto’s gaan laten zien aan al hun vriendjes…
5. Wederom: dit is NIET OKEE! Transgender personen verdienen evenveel respect als ieder ander. Internetpesten moet stoppen dus rapporteer deze profielen altijd direct bij de webmaster. En: blokkeer ze. Dit soort pesterijen krijg ik slechts heel zelden en komen ALTIJD van profielen zónder profielfoto. Lafaards dus.
NB: het is bekend dat in het verleden GayRomeo de profielen van transmannen verwijderde omdat zij werden beschouwd als vrouw, maar deze tijd lijkt eindelijk voorbij te zijn.

Geruststelling: de categorieën 1 t/m 3 maak ik het vaakste mee (95%). Alleen op Grindr maak ik categorie 4 en 5 wel vaak mee (30% van de reacties). Dat komt, vermoed ik, doordat Grindr een kwantitatief erg groot wereldwijd netwerk is, wat betekent dat de populatie die daar zit in ‘kwaliteit’ omlaag gaat. De prettigste netwerken zijn specifieke doelgroep sites, zoals de Bear netwerken ‘BearWWW‘ en ‘Growlr’. De mannen die daarop zitten, zijn gemiddeld wat ouder, waardoor ze minder als pubers tegen je aan blaten.

Ben jij eigenaar van een cruising bar?

Hier een voorbeeld van de (maximaal) 5 ‘regels’ die jouw bar een veilige cruising plek kunnen maken voor iedereen. Meer dan 5 zou teveel worden, want geile klanten lezen niet
:-)
Er is bewust gekozen om transmannen wel in die regels te noemen, maar om hen niet een parte categorie te maken. Transmannen zijn tenslotte gewoon mannen… En alles wat voor hen geldt, geldt ook voor je andere klanten. Transmannen zijn wel een ‘ander soort’ man, maar álle mannen zijn een beetje anders! Toch: omwile van het vergroten van bewustzijn rond veiligheid van transmannen, is het belangrijk om hen die niet gewend zijn om met diversiteit om te gaan wél expliciet het bestaan van transmannen te noemen, voor hen die nog weinig weten. Een geweldig voorbeeld hiervan kun je vinden op de tm4m site.
De onderstaande lijst is niet definitief; positieve feedback welkom!

Our Happy Cruising Guide:

1. Diversiteit.
Verwacht hier een grote variatie aan genitalieën en geniet respectvol.
Grote pikken, kleine pikken, transgender penissen.
En vagina’s op gemixte avonden (= wees hier duidelijk over: is je darkroom open voor vrouwen op gemixte avonden of niet? Het is niet erg als dat niet zo is, maar: wees er duidelijk over, maak de regels zichtbaar!)

2. Play nice.
Respecteer elkaars (fysieke) grenzen. Nee is nee!
Niet iedereen houdt van fistfucken. Daarom is het okee om in de darkroom te praten!

3. Transmannen zijn hier welkom.
Elke man die zich thuisvoelt in een ruimte met sexy masculiene energie, is hier welkom. Ook als je geen phallo hebt!

4. Géén barebacking.
Pak onze (gratis) condooms mee en veel plezier met de massa’s glijmiddel.

5. Géén harddrugs.
We willen graag dat deze club open mag blijven.

Naast het verbod op barebacking en harddrugs is het ook aan te raden een statement te maken over foto’s/filmen. Een goed voorbeeld hiervan kun je vinden op de TRUT website.
Privacy is belangrijk, niet alleen voor transgenders. Een vuistregel is: vraag altijd eerst van tevoren of mensen op de foto willen, zéker als je het later op een website of Facebook zet.

Bovenstaande lijst kan opgehangen kan worden bij de darkrooms, toiletten, condoomautomaten, dungeons, etc.

Zoals je ziet concentreert deze lijst zich op cis homo clubs en transmannen. Het zegt niets over cruisen in publieke ruimte zoals parken etc.
Kijk ook eens naar deze Vijf redenen waarom seks met een transman leuk is.

vraagtekenEen andere plek waar het interessant zou kunnen zijn om meer voorlichting te geven over transvriendelijkheid, zijn de ‘parenclubs’ (swingers feesten) en seks-evenementen waarbij alle ‘geslachten’ welkom zijn.
Zij berekenen doorgaans een hogere toegangsprijs voor single mannen. Dit is wel begrijpelijkerwijs gedaan vanwege het opdringerige gedrag van veel cis heteronormatieve mannen. Echter: de kans dat transmannen zich ook op die manier gedragen lijkt mij veel kleiner, omdat de meesten een lange opvoeding als vrouw hebben gehad en doorgaans minder horkerig zijn over hun seksuele prestaties en… ze nou niet bepaald nog nooit een vrouwenlijf hebben gezien (omdat ze dat vroeger zelf hadden natuurlijk), zodat het exotische er wel een beetje vanaf kan zijn. Dit is slechts een algemene uitspraak – ik weet heus dat er ook onaangename sexistische macho transmannen bestaan.
Toch zou ik wel durven stellen dat transmannen een korting op de toegangsprijs op swingersfeesten verdienen in tegenstelling tot ‘biologische’ mannen maar… ik heb geen idee hoe een transman dan kan bewijzen dat hij trans* is zonder dat hij vernederende situaties moet ondergaan.
Misschien wordt het tijd om die seksediscriminatie dan maar gewoon helemaal af te schaffen, hoewel ik moet bekennen dat ik me absoluut niet op mijn gemak voel op plekken waar single mannen iets te lang naar vrouwen staren.
Ideeën zijn welkom!

Extra tip: als je transgender bent en ook lichamelijk en/of mentaal gehandicapt dan is cruisen in praktische zin moeilijk, maar er zijn instanties die zich speciaal bezig houden met seksuele dienstverlening:
Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR)
FleksZorg voor mensen met een beperking
De Schildpad stichting Handicap en Seksualiteit geeft veel info
www.seksmeteenhandicap.nl geeft ook een uitgebreid overzicht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.