Jouw Tips (NL)

ENGLISH

WAT KAN IK ZELF DOEN?…

Ben je zelf trans* en wil je naar een homo bar, club of sauna, maar voel je je onveilig?
Hier volgen ideeën om de plek waar jij heent wilt transvriendelijk te maken:

USER TIPS:

1. Om te beginnen zul je simpelweg eerst zo’n plek moeten bezoeken, dit moet je doen voordat je met de eigenaar gesproken hebt. Ga erheen samen met je transvrienden, als groep. Kijk zelf en ook samen hoe je je voelt. Doen vreemde mannen meteen een graai naar je kruis nog voordat ze aan je vragen of je dat wel wilt? Ja, dat zal waarschijnlijk wel gebeuren. Dit is vreemd voor transmannen die opgegroeid zijn als vrouw, maar voor homomannen is dit deel van een oude subcultuur. Seksuele weerbaarheid wordt echter wel gewaardeerd.
Belangrijk is dan dus vooral: als jij duidelijk ‘nee’ zegt, respecteren ze dat?

2. Vraag een babbeltje aan met de eigenaar voor openingstijd. Maak het duidelijk voor hen en zijn/haar collega’s dat transmannen altijd al deel geweest zijn van de homo subcultuur, maar dat speciale aandacht voor en educatie over transmannen nodig is.
NB: concentreer je NIET op de bars/clubs die moeilijk en erg transfobisch doen. Zoek in plaats daarvan naar de positievelingen. Maak effectief gebruik van je energie en ga voor de enthousiaste medestanders en partners!
Hoe meer medestanders je krijgt: hoe meer de transfobische bars zich zullen realiseren dat ze met hun tijd mee moeten gaan.

3. Maak een simpele, korte lijst van 4 of 5 huisregels (niet meer) die opgehangen kan worden bij de darkrooms, toiletten, condoomautomaten, dungeons, etc. Pas die lijst aan, samen met de eigenaar of anderen die in die bar/club/sauna werken – misschien hebben zij daar minder of meer regels nodig.
Leg uit dat fysieke grenzen bij transmannen erg lijken op grenzen bij cis mannen (vaginaal neuken wil niet iedereen, maar dat is precies net zo bij anaal fistfucken: dat wil ook niet iedereen).

4. Geef kennis door aan ALLE personeelsleden/vrijwilligers van de club waar jij welkom wilt zijn. Zeg hen dat je wilt dat zij inclusief toegankelijk zijn voor alle mannen die hun clubregels respecteren. Ik weet dat het voor sommige transmannen helemaal niet fijn is, maar juist bij seksclubs is het toch belangrijk om uit te gaan leggen hoe een transmannen lichaam eruit kan zien. Presenteer het VM lichaam dan gewoon als variatie, diversiteit, dus niet als afwijking. Transmannen zijn net zo divers als biologisch geboren mannen.
En: tel tot tien! Daarom bestaat deze lijst uit tien punten: wees geduldig als je je kennis overbrengt aan nieuwelingen. Voor ons transmensen is het woord ‘ombouwen’ afschuwelijk, maar iemand die daar (nog) geen weet van heeft, bedoelt het echt niet slecht. Leg dan uit dat als men transgenders als klant wilt houden, dat ze dat woord dan beter niet kunnen gebruiken op hun flyers e.d…

5. Geef de eigenaren van de onderneming een idee: zorg ervoor dat ze 1 ‘veiligheids’ persoon aanstellen op elke avond (laat hen bijvoorbeeld een wit T-shirt dragen en vermeld duidelijk op je website en in je club: ‘als er iets gebeurt dat onveilig voelt, ongeacht of je transgender bent of niet, meld dit dan direct aan de barman met het witte shirt’). Dit kan dezelfde persoon zijn die controleert of er geen drugs worden gebruikt en die checkt of de condoomautomaten nog werken.
En maak de eigenaren duidelijk: neem klachten serieus, luister goed naar je bezoekers, ook als je er niets tegen denkt te kunnen doen.

6. Opper het idee om transmannen bij hen te laten werken als vrijwilliger/personeel. Of bied zélf aan om te vrijwilligen of te werken op die plek. Blijf regelmatig contact houden met je bondgenoten en de eigenaren van zo’n transvriendelijke plek! Laat van je horen!

7. Noem dat het belangrijk is dat zij expliciet op al hun flyers en bij alle evenementen op hun website zeggen dat transmannen welkom zijn. Dit helpt de bewustwording te vergroten bij zowel het personeel als bij bezoekers.

8. Let op: VRAAG niet alleen maar dingen aan die club, maar GEEF hun er ook iets voor terug! Dus: organiseer regelmatig transmannen avonden: vertoon queer porno, hou regelmatig transmannen seksualiteits workshops (over pompen, sex tips, safe sex, etc.). Hou regelmatig VM cruising avonden, ‘voor mannen met en zonder penis.’
En: zorg ervoor dat je evenement/locatie in de GOUDEN LIJST terechtkomt hier op http://www.transgold.wordpress.com!

9. Maak alle teksten in zowel Nederlands als Engels :-) omdat de meeste Nederlandse bars internationaal publiek trekken dat ook op de hoogte moet zijn van de regels en het respect voor elkaars grenzen, voor alle gasten inclusief transmannen.

10. Realiseer je dat nieuwsgierigheid en ‘fetish’ twee verschillende dingen zijn (dit is een tip voor zowel transmannen als de plekken waar zij welkom zijn. In Nederland zijn transmannen nog zó onbekend dat er ook nog geen wijdverbreide ziekelijke aandacht voor hen is, maar in het buitenland is dat al wel het geval en dat kan een probleem zijn. Vergelijk het met de situatie van transvrouwen: zij zijn in Nederland al veel langer als bestaande groep bekend en zij hebben wel degelijk te kampen met fetishistische, freak-achtige aandacht en worden vaak nog verward met travestieten. Slechts sinds kort is er een steeds positievere opgaande trend te zien in respectvollere aandacht voor transvrouwen die ook steeds vaker simpelweg als vrouw met de juiste titel (‘zij’) worden aangeduid).
Wees duidelijk wanneer je vindt dat iemand aandacht voor jouw trans-zijn jou te ver gaat, en realiseer je ook meteen: die grens kan voor iedere transgender anders liggen.

11. Wees heel simpel en praktisch in je tips: vraag bijvoorbeeld om privé omkleedruimtes; let erop dat in de ruimtes alles voor iedereen op dezelfde manier toegankelijk moet zijn (dus: geen condooms op een plank van 2 meter hoog…). Verwijs desnoods naar deze website: http://www.transgold.wordpress.com

NB: in deze tekst wordt alleen gefocust op transmannen (VM’s). Sommige tips zijn ook handig voor lesbische horeca en transvrouwen, maar voorlopig nog niet alles. Deze tips zijn specifiek bedoeld voor Nederland. Culturen verschillen; en niet alles wat in Amerika werkt, is geschikt voor de rest van de wereld.

Deze versie is niet definitief. Ontwikkelingen volgens elkaar snel op, dus deze lijst zal blijven veranderen. Geef constructieve feedback en zeg dan hoe ‘t wél moet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.